Cine nu a vazut, sau cel putin auzit, de celebra craciunita cactus? Cu siguranta, ati daruit sau ati primit aceasta floare. Dar ce stiti despre ea? In acest articol va voi prezenta cateva aspecte despre aceasta planta.

Originea  craciunitei cactus

Tara de provenienta a carciunitei cactus (schlumbergera) este Brazilia. Ea poate fi gasita in padurile tropicale. Deoarce face parte din randul plantelor epifite, o vom gasi atat pe alte plante, dar si pe pietre.

Ea a devenit o vedeta in locuintele iubitorilor de plante de interior.

Forma si culori

Craciunita cactus poate creste pana la 30cm inaltime si 30cm diametru. O gasim intr-o paleta larga de culori, cum ar fi: alb, roz, violet, portocaliu si galben.

Aceasta floare nu are frunze. Ea este alcatuita din tulpini segmentate, in varful carora cresc flori.

Ingrijire  si inmultire

Personal, recunosc faptul ca nu ma pricep la ingrijirea plantelor de interior. Asa ca, am apelat la cineva care face asta cu mare placere si daruire. Doamna Elena, acum pensionara, este o mare iubitoare de flori. In balconul apartamentului si-a amenajat o minisera. Iar faptul ca are in spate o vasta cariera ca tehnician agronom, specializat in protectia plantelor impotriva daunatorilor, a ajutat-o cu atat mai mult in indeplinirea pasiunii pentru florile de ghiveci.

Doamna Elena, ne-a povestit despre craciunita cactus ca nu este o floare foarte pretentioasa, ci mai degraba este o planta care are nevoie de multa atentie.

Am aflat ca perioada propice pentru a planta craciunita cactus este anotimpul cald. Ea va fi plantata intr-un ghiveci potrivit de mare si se va folosi pamant de gradina amestecat cu nisip. Solul va fi feritilizat cu potasiu. Deasemenea, toaletarea plantei se va face in luna martie.

Ghiveciul in care se afla acesta planta va fi amplasat intr-un spatiu uscat si  racoros , ferit de razele directe ale soarelui, vara, iar in anotimpul rece va fi lasata sa se bucure de lumina si caldura naturala. Planta va primi apa o data pe saptamana.

De florile carciunitei cactus ne putem bucura din noiembrie pana in ianuarie, februarie.

Truc! Pentru a stimula apartia florilor nu udati planta toata luna octombrie, apoi, in noiembrie, incepeti sa o udati treptat. Abea dupa aparitia florilor o veti uda saptamanal.

Un alt aspect important, este acela ca florii craciunita cactus nu ii place sa fie mutata. De unde si denumirea din popor “Nu ma deranja”. Deci este bine sa va ganditi de 2ori unde vreti sa amenajati spatiul pentru aceasta floare.

In speranta ca acest articol v-a fost util, va urez ‘’Sarbatori Fericite” si va astept cu sugestii in comentarii sau mesaj privat!