Astazi , am hotarat sa discutam despre fructul kaki. Personal, recunosc ca atunci cand l-am vazut prima data in supermarket-uri am gandit despre el ca este doar o rosie cu forma ciudata. Ei bine, dar ce este kaki de fapt? In acest articol mi-am propus sa subliniez cateva aspecte despre acest fruct misterios.

In Asia si America de Nord cresc si se dezvolta armonios niste arbori din familia Ebenaceae. Ei se denumesc Diospyros, ceea ce in limba greaca inseamna “fructul divin” sau “hrana lui Zeus”. Ajunsi la maturitate, acesti arbori produc niste fructe delicioase, cunoscute sub denumirea de kaki.

Pe piata din Romania gasim fructe kaki importate din Japonia si China. Ce este drept, pretul lor este destul de mare. Este un produs ce se vinde la bucata, iar pretul unuia poate ajunge pana la 4-5lei. Pe langa asta, de cele mai multe ori se gaseste in forma mai cruda, dar daca il veti lasa pentru 2-3 zile intr-o punga de hartie, alaturi de un mar sau banana, acesta va fi numai bun de consumat.

Atunci cand este copt bine, fructul kaki, are forma unei rosii. Culoare lui variaza de la galben deschis la portocaliu – rosiatic. Are o coaja tare si lucioasa. Gustul lui este dulce, iar aroma lui ofera un adevarat rasfat papilelor gustative. Poate fi consumat ca atare , folosit in cockatail-uri, salate, deserturi sau preparate culinare mai delicate si fine.

Proprietatile  fructului kaki!

Fructul divin are o valoare calorica mica, ceea ce il face ideal pentru a fi consumat in dietele pentru slabit. Contine o cantitate de potasiu mai mare decat bananele. Deasemenea, este bogat in beta-caroten, dar si minerale precum sodium, magneziu, calciu si fier. Totodata, contine o cantinate de fibre de doua ori mai mare decat un mar. In acelasi timp contine fenoli, ceea ce il face sa fie “o mina de aur” pentru inima.

Kaki, este alcalin, el ajutand la scaderea aciditatii din sange si a stomacului. Contine o cantinate mare de antioxidanti, putand fiind comparat cu ceaiul verde din acest punct de vedere.

Un mare minus al acestui fruct gustos este ca il gasim doar in sezonul rece.