Cei care imi sunt apropiati, si nu numai, sunt la curent cu afinitatea mea fata de echipa locala de fotbal a Municipiului Craiova. Bineinteles, ca dupa ce m-am stabilit in Bucuresti simpatia pentru Universitatea Craiova a continuat.

Va marturiesc ca nu mica mi-a fost uimirea cati suporteri are aceasta echipa si in Capitala Romaniei. Nu doar o data s-a intamplat sa fiu intrebata despre orasul Craiova, despre oamenii de acolo. Asta doar din simplul motiv ca iubesc echipa de fotbal  Universitatea Craiova.

Am fost impresionata de persoane care, desi nu au fost niciodata in Craiova, nu au simtit atmosfera de pe stadion, canta imnul oficial cu aceia traire si emotie ca un oltean adevarat. Marea personalitate a Romaniei, Adrian Paunescu, a dedicat un poem acestei echipe atat de iubite. “Cantec pentru oltenia” a devenit imnul oficial al echipei de fotbal Univerisitatea Craiova.

Scurt istoric al echipei de fotbal Universitatea Craiova

1948 – lua fiinta Clubul Sportiv Universitatea Craiova si apartinea statului roman.

1950 –  a fost denumita Stiinta Craiova.

1966 – echipa a primit titulatura de Univeristatea Craiova. In acelasi an, fiind terminate lucrarile de contructie ale Stadionului Central, echipa s-a mutat in casa noua. Ulterior stadionul va primi denumirea de Ion Oblemenco.

1979  (24 octombrie) – invinge o echipa de renume a Europei, Leeds United, cu scorul de 2:0.

1983 (16 martie) – isi inscrie in palmares inca o victorie importanta in Europa, impotriva celor de la Kaiserslauter (Germania); scor 1:0.

Sezonul  1981 – 1982 – devine prima echipa de fotbal din Romania calificata in sferturile de finala ale Cupei Campionilor Europeni.

Sezonul  1982 – 1983 – devine prima echipa de fotbal din Romania ajunsa in semifinalele Cupei UEFA.

2011 – aflata sub conducerea omului de afaceri Adrian Mititelu, echipa este dezafiliata de la Federatia Romana de Fotbal.

Urmeaza o perioada neagra in istoria sportiva a Craiovei. O perioada fara echipa de fotbal, dar cu un lung sir de procese.

2013 – sunt infiintate 2 echipe:

– o echipa reinfiinteaza sectia de fotbal a Clubului Sportiv;

– o alta echipa sub conducerea aceluias binecunoscut Adrian Mititelu.

Acesta este momentul in care suporterii olteni se diviveaza in doua parti si incepe o lupta apriga a orgoliilor. Dar acest subiect il voi dezbate pe larg intr-un alt articol.