Mai sunt cateva zile pana la inceperea unui nou an. Un nou inceput, cu bune si rele…si o noua taxa auto. Scopul pentru care va fi introdusa  noua taxa de mediu este de a innoi flota masinilor din Romania, si in acelasi timp se urmareste colectarea de fonduri la bugetul de stat.

Aceasta taxa a fost introdusa initial in 2007 si a fost cunoscuta sub denumirea de “taxa de prima inmatriculare”.  De-a lungul anilor aceasta a suportat diferite schimbari de nume. La inceputul acestui an ea a fost scoasa complet, dar revine in forta in noul an.

Desi inca nu se stie forma finala , noua taxa auto va fi introdusa cam prin luna aprilie a anului 2018. Conform declaratiei  doamnei  Ministru al Mediului, Gratiela Gavrilescu, aceasta nu va fi o taxa, ci un timbru. Un timbru ce va trebui platit anual, la fel ca asigurarea RCA.

Dupa cum spuneam, inca nu se stie exact forma finala, dar ce se stie este faptul ca totii proprietarii de masini vor fi nevoiti sa achite noua taxa de mediu sau timbrul de mediu, asa cum va fi  cunoscut.  La calculul acestuia se vor lua in calcul trei criterii, si anume: cantitatea de emisii de dioxid de carbon, norma de poluare si capacitatea cilindrica a autovehiculului.

Valoarea certificatului de mediu

In consecinta, cine polueaza mai mult mediul inconjurator, va plati mai mult. Astfel, daca pentru masinile cu norma de poluare Euro 5 si Euro 6 se va achita o contravaloare a timbrului de mediu de circa 40 – 50 euro / an, pentru ce cele cu norma de poluare Euro 4 ,3, 2, 1 sau Non Euro contravaloarea va putea ajunge chiar si la 200 euro / an.

Trebuie sa specific faptul ca apartia unor noi norme de poluare, vor duce  automat la modificarea pragului de taxare.

In speranta ca ati gasit informatii utile in acest articol, va doresc drumuri bune!