24 ianuarie – o zi cu mare insemnatate pentru istoria noastra ca natiune, ca tara. An de an, la aceasta data, romanii de pretutindeni sarbatoresc Unirea Principatelor Romane. Acest eveniment mai este cunoscut si sub denumirea de Mica Unire.

Cine nu isi aminteste ca in scoala primara acest moment al istoriei noastre era asociat cu povestea lui Mos Ion Roata si adunarea ad-hoc?! Eu stiu cu siguranta, ca aceasta istorisire a avut un mare impact asupra mea. Datorita ei, la acea varsta frageda, am putut intelege necesitatea  si importanta unirii de neam.

Istoria Alegerilor Divanelor ad-hoc!

Adunarile Divanurilor Ad-hoc au fost adoptate de Tratatul de pace de la Paris, eveniment desfasurat in perioada 18 – 30 martie 1856. Ele aveau caracter consultativ. Erau alcatuite din reprezentati ai bisericii, marii boieri si burghezi si taranimii clacase. Scopul lor era sa exprime atitudinea romanilor in privinta unirii.

Ca orice eveniment politic, alegerile pentru Divanurile ad – hoc nu au fost lipsite de tensiuni si discutii aprinse. Daca in Tara Romaneasca idee unirii era sustinuta de un numar covarsitor de adepti, in Moldova lucrurile stateau diferit.

Sustinatorii miscarii separatiste se opuneau cu vehementa acestei idei a unirii de neam. Principalul motiv era faptul ca odata cu mutarea capitalei la Bucuresti, Iasul si, totodata, Moldova vor decadea.

Avand parte de sustinerea Austriei si Turciei, separatistii reusesc, intr-o prima faza, sa castige alegerile pentru Divanul Ad – hoc. Insa, conform anumitor dovezi, acest lucru s-a intamplat prin inselaciune. Mai exact, listele electorale ale unionistilor au fost inlocuite cu cele ale separatistilor.

Dupa publicarea unor scrisori ce dovedeau falsificarea alegerilor si datorita contextului politic european, discutiile despre Mica Unire au fost reluate. Astfel, la 22 septembrie 1857 se obtine accordul pentru unire in Moldova, iar 8 zile mai tarziu se obtine si avizul favorabil al Valahiei.

Desi in prim stadiu Unirea Pricipatelor Romane a fost mai mult formala, deoarece fiecare isi pastra autonomia, mai tarziu prin alegerea unui domnitor comun, visul se concretizeaza.

Astfel,la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca, Alexandru Ioana Cuza  este ales in unanimitate domnitor al Principatelor Unite. In acest fel se infaptuieste Mica Unire si se face un mare pas spre Marea Unire de la 1918.

Sursa foto: subversiv.info