Recent, parlamentarii de la Bruxelles au venit cu o cerere mai mult sau mai putin nastrujnica. Conform noii propuneri, ei solicita Comisiei Europene o evaluare amanuntita in ceea ce priveste trecerea la ora de vara.

In trecut acest proiect a mai fost dezbatut, insa a fost respins. De data aceasta, oficialii europeni pun accent pe evaluarea efectelor negative asupra sanatatii organismului uman.

Studii de specialitate demonstreaza ca in perioada revenirii la programul de vara persoanele depresive si cele anxioase au cel mai mult de suferit.

Insa, daca va primi aviz favorabil, aceasta reglementare va putea intra in vigoare abea peste un an. Intre timp, duminica 25 martie 2018, Romania va reveni la ora oficiala de vara.

Cum si cand a fost adoptata trecerea la ora de vara!

Ideea trecerii la ora de vara a fost emisa dupa un studiu realizat asupra  modului in care lampile cu ulei faceau lumina si care era eficienta acestora. Atat studiul, cat si propunerea ii apartin celebrului om de stiinta Benjamin Franklin. Acestea se intamplau in secolul XVIII.

Ora de vara a fost introdusa, de fapt, ca o necesitate , in perioada Primului Razboi Mondial. Astfel, incepand cu 30 aprilie 1916 Germania si Austro – Ungaria au recurs la acest sistem. Scopul lui era acela de a economisi rezervele de carbune necesare productiei de razboi.

Un an mai tarziu, in 1917 si Puterile Antantei vor recurge la aceasta reglementare.

Deasemenea, in Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data tot in anul 1917. Referitor la acest eveniment exista o nota in jurnalul reginei Maria . Aceasta notatie este datata cu 18 iulie 1917 si conform ei se urmarea evitarea unor confuzii in ceea ce priveste relatiile cu rusii. Acestia din urma, adoptand deja acest sistem. Regina Maria specifica faptul ca se recurge la asta dintr- o dorinta de a se economisi electricitate.

De-a lungul timpului, in tara noastra, regula trecerii la ora de vara a suferit diverse modificari. Forma finala, a intrat in vigoare tocmai in anul 1997.

Sursa foto: decoratiunigpn.ro