Astazi este o zi speciala in traditia romaneasca. Este ziua in care selebram romaneste dragostea. Aceasta zi este cunoscuta popular sub numele de Dragobete.

Exista o legenda, despre care se crede ca circula inca de pe vremea dacilor, conform careia Dragobete a fost fiul Dochiei. Acesta era similar lui Eros sau Cupidon si era simbolul iubirii.

Se pare ca Dragobetele era un barbat frumos, vulcanic, iubitor de viata si natura. Caracterul sau era asemanat cu prima zi de primavera, cand natura se trezeste la viata dupa o iarna grea si lunga.

Legenda mai specifica faptul ca Dragobete era un fel de preot. Se pare ca, la inceput, el oficia nunti in cer. Uniunile realizate de el aveau loc intre perechi de pasari sau perechi de animale. Dupa un timp, puterea lui Dragobete s-ar fi extins si pe Pamant. In acest fel, el devine protectorul iubirii.

Traditii si obiceiuri de Dragobete

Ziua de 24 februarie nu este consemnata in calendar ca o sarbatoare religioasa. Cu toate acestea, traditia spune ca in aceasta zi  nu se spala, nu se coase, nu se munceste la camp. In schimb, se va face curat in casa pentru a avea un an cu spor.

Deasemnea, exista obiceiul ca in aceasta zi fetele si baietii, imbracati in haine de sarbatoare, sa mearga in padure sa culeaga flori. Bineinteles ca din cauza perioadei din an in care ne aflam, florile erau foarte greu de gasit. Astfel, despre cei care reuseau sa ajunga acasa cu cel putin o floare, se credea ca vor avea cu an plin de belsug.

In dimineata de Dragobete, fetele se spalau cu apa provenita de la zapada topita. Se credea ca acest ritual va aduce frumusete si sanatate.

Un alt obicei foarte cunoscut, este cel al sarutatului fetelor. Conform acestui obicei, fetele si baietii se intalneau in sat si incepeau un  fel de joc. Baietii alergau fetele. Daca fata se lasa sarutata de baiatul care o prindea, atunci cei doi urmau sa se casatoreasca in acel an.

Sursa foto: www.hunedoaraplus.ro