Asa cum am specificat in articolul anterior, astazi este o zi cu multa insemnatate. Este 1 martie. Aceasta zi marcheza un nou inceput. O noua etapa. 1 martie traditional este  cu adevarat deosebit.

Un element specific de 1 martie traditional este cel a martisorului.

In zilele noastre, martisorul este alcatuit dintr-un snur in 2 culori, alb si rosu, plus o reprezentare miniaturala. Obiectul care este atasat snurului variaza in functie de preferinte , varsta sau importanta.

In Romania, in aceasta perioada, se organizeaza tot felul de targuri si evenimente dedicate acestei zile. Indiferent cat de exigente sunt gusturile, aici veti gasi ,cu siguranta, un martisor care sa indeplineasca toate conditiile. Adevarul este ca afacerea “martisorul” pare sa fie una infloritoare.

Personal, am optat pentru martisoare hand-made, confectionate din lemn sau sticla. Deasemenea, acestea sunt pictate manual cu multa finete. Am ales asta atat pentru a sustine arta si mesterii populari, cat si pentru ca obiectele realizate sunt cu adevarat speciale.

Scurt istoric despre 1 martie traditional!

Se pare ca traditia martisorului este una foarte veche si plina de semnificatii. Exista dovezi conform carora, ea dateaza inca de pe vremea stramosilor nostri, a  geto – dacilor. Pe atunci la 1 martie debuta un nou an. Se crede ca in acea perioada anul era format doar din doua anotimpuri: vara si iarna.

Pentru a marca inceputul noului an, copii si tinerii (atat fete, cat si baieti) primeau, pana la ivirea zorilor, un martisor. Acesta este reprezentat de un snur din lana alcatuit din doua fire de culori diferite: alb si rosu sau alb si negru si era legat la incheietura mainii. Peste timp, langa snur a fost atasata o moneda de argint.

Snurul martisorului semnifica unirea contrariilor, precum vara si iarna, caldura si frig, fertilitate si sterilitate, lumina si intuneric. Moneda de argint era asociata soarelui.

Sursa foto :www. mediafax.ro